Hundproblemutredning

De flesta skaffar hund för att de vill det, eller hur? Hunden är en efterfrågad och omgående väldigt älskad individ och familjemedlem. Trots alla goda avsikter och genomtänkta val så blir det ibland inte som man tänkt sig. Hunden kanske ändrar sitt beteende och reagerar kraftigt i vissa situationer och människan förstår ingenting.

En hund ändrar aldrig sitt beteende utan anledning, även om vi människor inte ser någon logik eller mönster i det hunden gör, så finns där alltid en bakomliggande orsak. Det vi ser hunden reagera på är sällan den egentliga orsaken utan istället den utlösande faktorn. Det händer också att orsaken är mer kopplad till människan/föraren än till hunden. Det som upplevs som besvärligt av en förare behöver inte vara det för någon annan. Ofta handlar det om hur mycket det påverkar/begränsar vardagen.

Hunden har hittat en ventil, den löser ett problem/en situation genom att t ex: göra ett utfall, skälla, morra, bli rädd och dra sig undan, vara otillgänglig,  vägra släppa föremål, dra förskräckligt i kopplet,  inte kunna vara ensam, vägra åka bil, bli stressad och flämta, vakta, kasta sig på folk, stjäla mat, bita människor eller hundar, vara ofokuserad, rymma så fort tillfälle ges. När det är klarlagt varför hunden gör det den gör – då kan man sikta in sig på att lära hunden att lösa situationen med ett annat beteende.

Hundproblem tar mycket tid och energi, både från hund och förare. Det blir heller inte lättare av att omgivningen ofta har synpunkter. Relationen blir lidande och båda tappar självförtroendet. Även relationen mellan människorna i familjen blir påverkad. Det är svårt att komma tillrätta med detta själv, man behöver hjälp och någon som stöttar och förstår.

Jag har jobbat med hundar och deras beteende i många år och är specialiserad på svåra beteendeproblem och omplaceringshundar. I Hundfokus blogg kan du läsa mer om hur jag har rehabiliterat/tränat min egen hund Juno, som tidigare var väldigt reaktiv, idag betydligt lugnare. Mitt arbete bygger på att dels hitta orsaken till varför hunden har ändrat sitt beteende men också ge hunden och föraren nya förutsättningar, en bättre grund att stå på, boosta relationen och hjälpa till att hitta glädjen igen.

 

Hur går en utredning till?

Du köper ett utredningspaket (se nedan) och använder dig sedan av din inköpta timmar.

Efter telefonsamtal eller mailkontakt träffas vi antingen på Hundfokus, hemma hos hunden eller på en plats som är relaterad till problemet. Du får beskriva och berätta om dig och din hund och jag ställer lite frågor. Alla  som har kontinuerlig kontakt med hunden är välkomna att vara med. Sedan umgås vi även utomhus och du får med dig vissa grundläggande övningar hem. Jag kommer inte att tvinga mig på din hund eller kräva något av er. Om det är en rädd och osäker hund (eller en hund som biter) inväntar jag hundens initiativ till kontakt. Det är viktigt att hunden och du känner er trygga och kan lita på mig. Första tillfället brukar ta ca 1,5 – 3 timmar. Jag gör sedan en analys och skriver en omfattande utredning med individuellt anpassat träningsprogram som jag skickar till dig. Du jobbar på hemma i ca 2-3 veckor och sedan träffas vi igen för en uppföljning och du får även efter den här träffen en skriftlig dokumentation. Om du har frågor eller funderingar under tiden går det bra att maila eller ringa. Vi träffas fortsättningsvis så många gånger som behövs.

Det kan också hända att jag rekommenderar besök hos veterinär eller hundfysioterapeut. Smärta och sjukdom är vanlig orsak till förändrat beteende hos hunden. Vissa hundar är skickliga på att dölja sin smärta och reagerar istället med att ändra sitt beteende. Jag följer gärna med till veterinären/hundfysioterapeuten om det är önskvärt.

 

Priser

Utredningspaket:

Omfattar 3 timmar med skriftlig analys och individuellt utformat åtgärdsprogram.

Pris: 1950 kr, inkl moms.

 

Uppföljning/extra timmar:

Uppföljning av utredning med skriftlig dokumentation.

Pris: 550 kr/styck , inkl moms.

 

Enstaka timmar

Om du vill träna eller boka en timma utan utredningspaket. Du får en kort sammanfattning mailad till dig efter att vi träffats.

Pris: 600 kr, inkl moms.

 

Grupper:

Om ni är flera som behöver hjälp kan jag komma till er. Maila mig för mer info och förslag.

 

Milersättning:

tillkommer med 25 kr/mil, inkl moms, räknat från Hundfokus. Ibland har jag flera som bor åt samma håll eller så är jag helt enkelt i närheten – då blir resekostnaden mindre. Jag är  t ex i Göteborg vissa dagar i månaden samt även ofta i Kungsbacka/Åsa/Fjärås.

 

Telefonkonsultation:

Du bokar tid via mail och kostnaden skall sedan vara betald innan samtalet startar.

Pris: 200 kr, inkl moms per timma.

 

Utredning Online:

Om du bor långt bort och det inte är praktiskt möjligt att ses kan jag hjälpa till ändå, genom att du filmar din hund och vi kommunicerar via internet. Detta kan dock inte bli lika bra som att ses i verkligheten men är ändå ett alternativ. Maila mig så kan jag ge ett förslag.

 

Bokning & Betalning:

Bokning och förfrågningar sker via mail: marja@hundfokus.com

Du får en förskottsfaktura som skall vara betald innan vi ses. Din bokning är bindande och du betalar en adminstrationsavgift på 100 kr om du avbokar, oavsett orsak. Avbokar du senare än 24 timmar innan bokad tid får du betala 75 % av fakturabeloppet.

 

Kan alla hundar rehabiliteras?

Detta är en vanlig fråga som är jättesvår att svara på men det är inte alltid så att ”ju svårare problem desto sämre odds” utan det handlar mer om följande:

1.Din motivation och ditt engagemang. Det är fullt möjligt att rehabilitera en hund som t ex gör kraftiga utfall, biter eller är paniskt rädd men det kräver mycket av dig och du måste vara medveten om att du i viss mån måste anpassa ditt liv efter vad din hund klarar av.

2. Hundens stressnivå. Om hunden skall kunna tillgodogöra sig träningen kan den inte vara stressad. Om den har en konstant hög stressnivå måste vi först, med olika åtgärder få hunden lugnare och mer balanserad, innan vi kan börja med träningen.

3.Hundträning är inte som på TV! I verkligheten tar det mycket längre tid och en hund som haft lång tid på sig att utveckla ett beteende är inte villig att ändra på det på 2 veckor. Med andra ord, ha tålamod. Hur många människor ändrar på sitt beteende bara för att någon säger åt dem att göra det? Inte så många. Det kan alltså ta ett tag innan första framsteget visar sig men tro mig det går! Jag finns där i bakgrunden och stöttar. Heja, alla er som kämpar för att ni och era hundar skall få ett bättre liv :)

Du kan inte göra något åt din hunds bakgrund men du kan påverka dess framtid !

Välkomna att ta kontakt med mig, inget problem är för stort eller för litet:

info@hundfokus.com

Marja Seidemo 0704-953505, 0320-60955     Dålig täckning där jag bor, svarar ingen på mobilen får du ringa det fasta numret.

 

Fokusera på hunden – inte beteendet. Det finns massor av olika tekniker och övningar som kan mixas så det passar just din hund. Läs gärna mer i bloggen om  BAT-träning och Skvaller träning, två olika tekniker som jag jobbar med.