Hundarna

Mitt hundliv började hos moster Mauds kennel med mellanschnauzers. Jag jobbade på kennel som 12-åring och sov med alla hundarna i samma rum. Senare i livet blev det basset Hound, storpudel och schäfer. Det tog dock tid innan jag hittade rätt sorts hundtyp – nu har jag svårt att tänka mig något annat än rättuppstående randiga eller belgiska öron. Med mina tidigare hundar Polly och Juno tränade jag freestyle och HTM men tävlade aldrig eftersom de var reaktiva, båda två. När jag haft Sparwen ett tag blev jag sugen på mondioring och bytte raskt sport och satsade på det. Det var ett stort steg från freestyle till skydd – men det gick sakta men säkert, svårt var det men fruktansvärt roligt. Och där är vi nu – tränar mondioring mest hela tiden.

Cherberos Arwen ”Sparwen”

Holländsk herdehund, född 2014

Sparwen är en speciell hund. Randigt självständig och tuff men samtidigt känslig. Hon har massor av åsikter och gör helst som hon vill. Hon har en hel del jakt i sig och tillsammans med hennes kontrollbehov  gör det henne lite svårtränad. Det har tagit tid för mig att komma tillrätta med val av belöning och att skapa rätt attityd och fokus. Hon är en stjärna på umgängesfronten –älskar att gosa och vill gärna sitta innanför tröjan. Från början hade hon inget föremålsintresse, tittade lite förstrött på leksaker och apportbocken men det har vi lagt mycket tid på att träna upp!

Trots att hon är lite svår av sig tycker jag hon är jätterolig att jobba med, jag gillar att hitta kreativa lösningar och hon har lärt mig mycket. Vi tränar lydnad och mondioring regelbundet.

Sparwen är en fysisk hund, briljerar gärna på balansbollen eller springer sig galen i skogen. Det bästa hon vet är skyddssträning.

HD: A AD: ua
MH
Tävlingslydnad – uppflyttad till Klass 1
Mondioring – planerad start under 2018

 

Happy des Plaines de Thieráche ”Happy”

Malinois född 2012

Happy är en omplacering och kom till mig sommaren 2016. Han har mycket driv och föremålsintresse och är precis så som jag vill att han ska vara. En arbetsmaskin när vi tränar och ett jättestort gosedjur när vi inte gör det.  Jag har lagt om hans träning och jobbat mycket med att höja självförtroendet  och öka hans kroppskontroll.  Vi siktar på att fortsätta tävla i Mondioring och tränar regelbundet.

Happy är tokig i sina bollar och att jaga Sparwen.  Det bästa han vet är skyddsträning.

HD: A AD: ua
MH
BH
Godk L–test Polis
Tävlingslydnad – uppflyttad till Klass 1
Mondioring – Godk  Cat 2

 

 

Tidigare hundar

Polly

Schäfer/Berner Sennen, 2006-2014

Polly gick rätt in i hjärtat, hon förstod saker innan jag gjorde det själv. Hon var som sån där hund i en äventyrsbok. När hennes bästa hundkompis fastnade på en klippskreva då hämtade hon oss, skällde på ett ovanligt sätt och lockade med sig oss. När jag tappade saker (det gör jag ofta..) då vägrade hon gå förrän jag uppmärksammat detta och plockat upp t ex mobil eller nycklar, om inte hon hann före. Om hon hade tråkigt såg hon till att en hitta på något – hämtade saker ur lådor, rev ner kuddar och handdukar för att sedan vara duktig och plocka upp. Alltid taggad på träning, dygnet runt. Polly älskade all form av träning, sanslös på trix, fantastisk näsa och ett grymt fotgående. Tyvärr hade hon dålig rygg, hade en hel del smärta som gjorde att hon blev reaktiv. Hon opererarades för diskbråck men till slut orkade inte ryggen mer.

Juno

Schäfer/Labrador/Malinois/Dobermann/Otterhound/Cocker Spaniel, 2009 – 2014

Juno hamnade hos mig fastän det inte var meningen. Hon var en sådan valp som ingen orkade med. Resursförsvar, rädslor, reaktivitet och lite annat smått och gott. Juno föddes med en rygginfektion, en sjukdom med smärtproblematik som gjorde att hon utvecklade svår reaktivitet, främst mot människor. Vi jobbade mycket med de bitarna och mot slutet var det mest män i arbetskläder/uniform som hon reagerade på. Hon lärde mig massor om hur hundar fungerar och om rädslor och agressivitet. En komplex hund som var enormt tillgiven och kärleksfull. Till slut sade ryggen ifrån, även på henne.

AWSOM Powered